Usurbil (Gipuzkoa)

Dibisio Urdinera Usurbildik joandakoak

Dibisio Urdinera Usurbildik joandakoak <p>II. Mundu Gerran, Dibisio Urdina sortu zen eta Usurbildik zenbait boluntariok izena eman zuen hara joateko. Boluntario haien izenak aipatzen ditu. Garai hartan konformismo handia zegoen.</p>

Joxe: -Hi gogoratuko haiz "División Azul" hemendik jun zianak.
-Bai. Hori kuarteletan boluntaiyuak eskatu zittuen kuarteletan. Ordun Agustin Illarramendi eta hoin garaiyian, ta apuntatu in zian jun nahi zunak. Eta hala hemendik eraman zuen Dibisiyua. Dibisiyua zenbat da, milla ta gehiyo soldau, dibisiyua... Konpañiya ehun, "batallón mil, División" igual hamar milla. Hamar milla, hamar bat milla lagun igual eramango zittuen, bai, dibisiyua. Batailloiya, eon pixkat. Konpañia "mil, batallón tresientos", eta dibisiyua "mil y pico", milla ta gehiyo soldadu izango zian.
-España guztitikan?
-Hemenguak bazian. Agustin Illarramendi, "Rusua", Zubitako hoi.
Joxe: -Hemen'e bai "Rusua" Olarranekuakin ezkondutakua.
-Baita, hori're bai. Hiru bazian hemenguak'e. Hoi're zerai laguntzeko, Alemaniyai laguntzeko. Soldauak bialdu zittun, bai.
-Eta hoiek zer moduz ikusten zian, juten zianak edo.
-Jendia esaten dizut ba ohittu itten zala. Franco etorri zanian harekin bihar zala ta. Jendia ohittu itten da. Regimenan zean. Zea bezela, lehenao esan deun bezela, dantza lotun ta galazten. Eta jendia ohittu itten zan halare. Ohittu. Hala bihar zula ta.