Urnieta (Gipuzkoa)

Garaiaren arabera, izen bat edo beste

Garaiaren arabera, izen bat edo beste Agurtzane du izena, eta ahizpak Josebe. Gerra etorri zenean, izena aldarazi egin zieten; baina, gerora, berriro euskaratu ahal izan zuten.

Transkripzioa

- Zure izenan inguruan'e galdetuko nizuke, garai hartan... Garai hartan errexa zan izen hoi jartzen?
- Gerra aurre hortan jaio ziñan zu?
- Bai, hiru urte. Ta nere ahizpa're gerratian jaiyua zan, ta harek'e Joxebe izena zun. Hari're ez dakit nolaz jarriko ziyen euskeraz. Gero gerra etorri zanian kanbiatu, kanbiatzeko esan zuen, herriko etxea jun ta kanbiatu in biher izandu zun aittak; eta gero ostea etorri zan legia, ta ostea juzgadua jun giñan ta kanbiatu gendun.
- Ta zuri ere aldatu zizuen izena?
- Nola jarri zizuen?
- Bai, Rosario, Maria Rosario, nei jarri ziten.
- Bai, Francok irabazi zunian gerra, gerra ondorenian. Baiñon ez zuen kasoik in e? Nei monjatan ta denian, denian, Agurne esaten ziden, monjetan ta zeatu zanian, etorri zan legia. Baiño "pa' las cosas oficiales", jun in biher izandu zan kanbiatzea.