Urnieta (Gipuzkoa)

Elkarri laguntzeari buruzko filosofiak

Elkarri laguntzeari buruzko filosofiak Merkatura joateko, tranbia edo autobusa hartzen zuten. Han, emakume bat beti begira egoten zen. Elkarri laguntzeari buruzko filosofiak aipatzen ditu, eta gaur egun ikusten diren jarrerekin alderatzen.

Transkripzioa

- Bagendun emakume bat gu bezelaxe juten zana, ta gu alkarri laguntzen, ta hua beti beira. "Beinga, Anttoni!", eta eongo zan ta: "Norbere buruai kalteik in be bestiei onik ez zaiyo itten e?". Entzun al dezu behin'e hoi zuk?
- Ez.
- Hua're bazan.
- Arrazoia.
- Bai, arrazoiya da, baiño ez dakit ba nik ze esan.
- Ez gaudela ohittuta.
- Ez, ordun, alkarri laguntzia biharrezkua zan, edo hala ikasi gendun, edo hala zan. Oain, berriz, alkarri izorrauta gozatzen gea, gauza askotan, gauza askotan. Ordun, berriz, etxian ingo ez bazun'e, kanpoan laguntzea igual. Geo, atzeatugo zegolako, edo ezin zulako, edo beinga!