Urnieta (Gipuzkoa)

Norbait hiltzean eta jaiotzean, auzokoak elkartu

Norbait hiltzean eta jaiotzean, auzokoak elkartu <p>Norbait hiltzen zenean, iluntzean etxeetara joaten ziren arrosarioa errezatzera. Gauean beti egoten zen norbait hildakoarekin gaubela egiten. Ume bat jaiotzen zenean atsolorrak izaten ziren: inguruko emakume guztiak biltzen ziren, merienda ematen zen eta irrintzika ibiltzen ziren; ahal zuenak oparia edo dirua eramaten zuen. Bataioa zenean ere merienda izaten zen, baina kalean. Bataiora ama ez zen joaten, aita eta aitajaun-amandreak baizik. Elizan sartzea egiteko, ama umearekin joaten zen kandela eskuan zuela.</p>