Urnieta (Gipuzkoa)

Urnietan fusilatutako mutilak

Urnietan fusilatutako mutilak <p>Urnietan izandako apaizei buruz hitz egiten du. Gerran herrian mutil batzuk fusilatu zituzten eta apaiz batek haietako bost konfesatu zituen.</p>

-Eta apaiza zein zan orduan?
-Orduan Don Juan. Don Juan Aierbe. Bai, ona zan apaiza, oso ona zan. Erretoria. Gero beste Urnitan eondu zien beste hiru apaiza´re, e? Don Jose, Don Eustakio... Don Eustakio hemen, kartzelan, afusilatzea eaman zittuenak konfesatu zittun bost. Bat bere ezauna, bere parientia, gure auzoko baserri batekua. Ta badakizu zergatik zun harrek? PNV-ntzako botuak biltzen ibiltzen zalako. Detenittu zuen ta Ondarretako kartzelan eondu zan, ta ya azkeneako afusilatu in zittuen. Bai. Ta gero apaiz harrek konfesatu zittun bost, afusilatu baiño leheno.
-Eta Urnietako asko afusilatu zituzten?
-Urnietako bakarra. Goatzen naiz ni Urnietan, baiño Urnietan jende gaixtua´re bazeon e? Rekete bat bazan gaixtua. Ni Urnitako afusilatua ez naiz ni besteik goatzen.

Egilea(k): Ane Leturia