Soraluze (Gipuzkoa)

Ikatza egiteko egurra nola mozten zuten

Ikatza egiteko egurra nola mozten zuten Egurra aizkorarekin mozten zuten. Egur handiak trontzarekin.

Egurra aizkorarekin mozten zuten. Egur handiak trontzarekin.

- Ta orduan egurra zela ebaten zenduen?
- Aizkoriakin.
- Aizkoriakin?
- Dana. Orduan ez zeuan... [Bakarrik], egur haundin batzuk bazian, trontziakin. Trontzia, badakik, eztok? Bi lagunen artian. Harekin. Bestela, dana aizkoriakin. Ekin goixian ta gabera arte aizkoran. Gaur askok esaten juek hemen --hau, Olasagasti--: "Ene! Olasagasti!". Ta hor badok Ziriako, erdi zoro bat, radixotik jardutzen dabena. Bere Olasagastixokin jardutzen jok harek gehixenian "Haura, haura..." [jaso ezinda] jardutzen jok. Gaur Olasagastik eitten daben lana guk orduan egunero eitten genduan. Ez, hola, ekiñaldi bat eta bakarrikan. Egunero. Horrek eitten daben baiño beltzao lana. Guk orduan Olasagastiri gaur horrek eitten dittuan markak laster tapauko gontsazen.