Soraluze (Gipuzkoa)

Baserriz baserri ibiltzen zen jendea eskean

Zorroztaileak ibiltzen ziren baserriz baserri, ontziak konpondu edo bestelakoak egiten. Eskean ere asko joaten ziren baserrietara.

- Hemen orduan ibilten zian zorroztailliak eta holakuak eta basarrixetan-ta?
- Basarrixetan ez naiz akordatzen, baiña kalian bai, e? kalian zela ibiltzen zian akordatzen naiz. Kalian-ta ibiltzen zian horrek, zorroztaille... Basarrixera ez naiz akordatzen hola juaten zianik.
- Ta basarrittan ibioltzen zian baten batzuk?
- Basarrixetan ibiltzen zian lehen horrek, "paraguero" edo esaten juen, ba? Horretaikuak bai, ibiltzen zian, ontzixak arreglau, ta guardasolak konpondu ta, bai, horrek ezaututa daukaraz, zela etortzen zian basarrixetara. Horrekin akordatzen naiz
- Eta, bestela, hola, eskian-eta etorten zian be bai?
- Bai, eskian be ibiltzen zian, eskian be. Oin ez dira ikusten, ezta, horrek, baiña lehen basarrixetara asko eskian ta be.
- Eta eskian zetorrenari igual bertan lotan be lagatzen jakon?
- Gurian ez zeben lori ein, ezta? Baiña akordatzen naiz ni, gure auzuan, lo ein zebela esaten zeben.
- [...].
- Lehen, gaiñera, horretaikua, eskekua esaten jakon, ta asko ibiltzen zian, e! Asko. Zakun bat hartuta edo beste poltsan bat edo... eskian asko ibiltzen zian.

Egilea(k): Benan Oregi