Soraluze (Gipuzkoa)

Gerra garaian Gasteizen

Gerra garaian Gasteizen. Familiako kontuak. Anaia preso egin zuten; ahizpa Bizkaia aldera ihesi; gurasoak Soraluzen gelditu ziren.

- Bai, ba, ni e... gerra-denporan hor zihar juan giñan.
- Ni ez nintzan juan gerra-denporan hortik zihar zegaittik eze Vitorixan nenguan, kriada nenguan Vitorixan. Eta haura lehenengo egunetikan nazionalekin geratu zan ta...
- Ta han libre?
- Han libre... eta han kitto! eta gaiñera asko sufritzen neban, e? Zegaittikan e... Plazentzian gorrixekin, eta enee! gurasuak hamen. Gero reketiak sartu ziala, aurrera juan bihar etxekuak eta gero, ba... Aitta ta ama ez zian juan, baina anai-arrebak, anaixa bai, anaia bai, juan zan, ta e... Elisabete, moruak bularrak-eta moztutzen zebela ta... aurrera, juan bihar, Bizkaixara... ta harek noiz etorri? Gure mutilla, gure Migel harrapau zeben prisionero ta... Eneee!
- Anaia?
- Anaia, bai.
- Ta gero, ba, haura be… aiztia be etorri zan. Haura kanpora ezkondu zan, ta gero, ba, hamentxe, gurasuekin...
- Poliki-poliki?

Egilea(k): Benan Oregi