Segura (Gipuzkoa)

Doktrina pulpitutik galdetzen

Doktrina pulpitutik galdetzen <p>Doktrina ez zen eskola bezain gogorra; baina gogorra zen, hala ere. Doktrina pulpitutik galdetzen zuen apaizak, herritar guztien bistan. Garizumako jai gehienetan egiten zuten hori.</p>

- Esan deu eskola; dotriña ez deu asko aittau... dotriña kontuk.
- Bueno dotriña esaten dezu... ba dotriñan´e "puffff"... Ordun´e hura´re hain gogorra ez zan, baiño hura´re bastante gogorra. Gaiñea, baten erderaz ta besten euskeraz ta... Juten giñen, ba, gu aittuta gare, pentsa zazu, garai hartan hamar urte eukiko nittun, bederatzi... dotriña galdetzen zuen elizan. Pulpittue badakizu zer dan? Pulpittoti. Mutikok beheran jarri ta meza garaien, herri guztie hola zeola, apaizek galdetzen zon dotriñea. Bazekizun´e nerbioso harekin ez zendun esan´e eitten. Eta, bueno...! "Harek kale ein dik", "Bestek kale ein dik", hure zan... bueno, bueno... "apisonadora" zan hura.
- Ya... osea lezio hori jakin beharra zendun.
- Bai, buenoooo... buenooo... bestela etxen... bueno...! Baiño hori, pentsa zazu, herri guztin bistan pulpittotik dotriñea galdetzen. Hori... Ni eonda nau ta ni bezela...
- Eonda zare, e?
- Bai, bai, ta ni bezela beste mutiko asko.
- Ezin, ezin atea! Bikarioa han pulpittoti. Beheran illaran mutikok, hogei bat mutiko, ta "aber, zuk" eta "e.. a..." ta pufa! "harek ez dik esan", "honek esan dik", bueno... "menudo marmarizio"!
- Bai, bai, bai. Ta zenbatero pasatzen zizuen lezioa dotriñan?
- Hori eitten gendun jai gehienetan, Garizumako jai gehienetan.
- Garizuman?
- Garizuman. Jai gehienetan, bai. Berrogei egun. Hillabeten behintzet hantxen dotriña ematen, mezatakon o bezperak izaten zien, illaran, handik "taka", "taka" galdetu.

Egilea(k): Maddi Ormazabal Sudupe