Otorduetan txerrikia nagusi
Deskarga:
Bideo hau erabili nahi baduzu, jarri gurekin harremanetan eta kalitate onean bidaliko dizugu. Ez ahaztu mezuan ORD-031-009 kodeko bideoa nahi duzula aipatzea: ahotsak@ahotsak.eus
- Proiektua: Ordiziako ahotsak
- Elkarrizketatzailea(k): Aitziber Otegi
- Data: 2008(e)ko urriaren 30a
- Iraupena: 0:01:34
- Erref: ORD-031/009
- Kodifikatzailea: Aitziber Otegi
- Gaia(k): Ohiturak eta bizimodua » Elikadura » Jatekoa eta edatekoa , Baserria » Baserriko lanak » Baserriko animaliak
Transkripzioa
- Eta otordutan ze ohittura zenuten? Sagardoa edaten zan?
- Bai. Etxen sagardoa. Ardoik ez zan ordun esistitu’re eitten, e. Ude ta sagardoa. Sagardo-tenporadan sagardoa, sagardoa zeon arte.
- Barrikarik eta bazeon etxean sagardotarako?
- Bai, bai. Bi edo hiru barrika beti egoten zien.
- Eguneroko otordutan zer jaten zan?
- Jolin jan? Ba potajea eta gero txerrikie. Han bertan txerrik hiltzen zien eta txerriki gauzea.
- Etxean txerria izaten zenduen?
- Bai, bai.
- Urtean zenbat txerri hiltzen zenduen?
- Ba bi bai. Eta askotan ixkutuka txahalaren bat ere bai. Ordun ez zeon.
- Ez zuen uzten?
- Ez, ez. Ordun guardia zibill pareja juten zan, betik rebisioa itten zuen. Guk askotan holaxe gauen ganbaran hil da [asko ixkutun]. Bai, bai, txahalik eta hola lehen ez zeon hiltzeik. Txerrie bai, txerriekatik ez zuen zeatzen, baiño txahala ta hoi ez zizuen ametitzen baserrin.
- Zer egiten zuten, multan bat jarri?
- Jolin, multa. Ez dakit ze ingo zuen, gu arten umek giñen ta zea, baiño nik baakit ezkutuka txahala hiltzen gendula bai.
- Zeiñek hiltzen zun, aittek?
- Aittek, bai.
Egilea(k): Juan Martin Elexpuru (Badihardugu Euskara Elkartea)
Euskal Herriko Ahotsak proiektua babestu nahi?
Ahotsak diruz lagundu nahi baduzu, egin zure dohaintza txikia. Mila esker!