Ordizia (Gipuzkoa)

Umetako jolasak: kaniketan, diaboloarekin... <p>Umetako jolasak: kaniketan, izkutuka, diaboloarekin, tortolosetan... Igandeetan kartetan jolasten zuten, musean ez zuen sekula ikasi eta pena du.</p>

-Eta orduan ze jolas eitten zittuzuen?
-Ba jolasak eitten giñuen asteen kanikatan, kanikatan, estee... izkutuka eta hola bata besten atzetik, sokasaltoon, "al diabolo" horrekin ibiltzen giñen.
-Tortolexetan e bai?
-Baita. Gaiñea margotua genduzken gorri-esmaltekin emanda ta. Hori gogoratzen naiz. Ez dakit zer gehio. Gero igandea aillegatzen zanen, ba hamen beheko etxe honetan ude-ta denbora baten goiko depositora juten da egunero zuen etxetik, goiko deposito horretan juten da hamen bizi dana oain, baiño leheno bizi zien beste batzuk. Betiko lagunek. Amak lagunek eta gu´re bai lagunek alabanak-eta. Eta igandetan gure kapritxoa zan kartatan, zeiñek bata bestei ze, aber ze irabazten giñun o ze itten giñun o zer. Kapritxo hori. Eta arratsaldetan lagunekin. Igandea aillegatzen zanen´e ba karmelitatan gela bat bagenduken eta kartatan. Gaiñeaz amorratzen, e!
-Zeiñek erakusten zizueten kartatan?
-Ez dakit. Errexena. "a la mona" edo "al cuatro", laugarren urrezko... eze askoik ez. Baiño errexena.
-Musean eitten zenuen?
-Ez. Nik ez det ikasi, egie. Eta oain pena ematen dit. Zeatik gauza asko dare ikasi beharrekok. Baiño ordun ez diozu inportantziaik ematen eta geroa edaden sartzen ai zeala konturatzen zea.