Oragarre (Nafarroa Beherea)

Zuraren segatzea eta sega motak

Zuraren segatzea eta sega motak Gérard Sabarots-ek zehazki esplikatzen du nola segatzen zuen, sega mota desberdinak erabiliz. Lehenik, sega zirkularioa, izigarriko arramantza edo soinua egiten zuena. Gero, bigarren sega mota : sega alemana (scie à rubans). Eta zura luzeegi baldin bazen, "scie à violon" izenekoa erabiltzen zuen, zura soka tintatu batez aitzinetik markatua zelarik. Soka hau Gérard-ek berak prestatzen zuen artilea baliatuz : lastoa erretzen zuen eta beltz horrekin artilea beltzatzen. Orain, soka horiek tinta urdin bat daukate. Gapirioentzat, sega handiak erabiltzen ziren, beste lan batzuentzat aldiz ttipiagoak.

Euskal Kultur Erakundea

Jatorrizko proiektua

Grabazio honen materiala ondorengo proiektuaren baitan jaso eta landu zen. Bertan aurkituko duzu jatorrizko materiala eta informazioa: Euskal Kultur Erakundea