Karearen inguruko azalpenak

Karea nondik ateratzen da.

- Karia nundik ataratzen da?
- Nundik ataratzen da karia?
- Karia goittik, hemen goittik. Hemen dauen karia be, hemen goittik etaraten da dana. Banastatxuak [...] eta pisua, saltzekua dana, han egoten da banasta bat, [...] pisua, leku fijuan ifinitta. Sei arrua banastako izaten da.
- Sei arrua?
- Bai, bai, bai, bai. Eskuetan aguantaitteko baiño, askotan, beruauak egoten die. Baiña kanpora [etara orduko] hotzitzen da, e? Eskuekin [oraketan holan]... Oin, urak ikutu ta "fraa!" eitten baldin badau, ha berua izaten da orduan, e! Holako kare trosko bat etaraten dozu karobittik, ezta, ta eskuetan aguantau eitten dozu. Baiña hor itxi ta hor urak ikuketan baldin baxao ta "fraa!", orduan eitten dau, urak [ikuketan] xaonian, zertu eitten da, nasaittu edo apurtu. Ha orduan berua izaten da, e?