Baserriko bizimodua; umetako lanak

Baserriko bizimodua; umetako lanak <p>Baserrian hiru behi inguru, txerria eta untxiak izaten zituzten. Umetatik lan egin beharra izaten zen, batez ere "ittaurrean". Baratzea eta soroa ere bazituzten eta denetarik hartzen zen orduan. Inguruetan gari asko hartzen zen lehenago. Torreauzoko baserri "fuerteenak" zeintzuk ziren.</p>

-Zuek etxian ganaurik-eta bazeukein?
-Hemen? Bai. Guk hiru behi. Hiru behi ta beste bi txahal edo hola izaten zittua; beste txarrin bat edo beste...
-Eta ardirik edo?
-Etxerako, ezta?
-Etxerako, bai.
-Umetan lan ein beharko zenduen basarrixan, ez?
-Bai, bihako in! Ittaurren ta. Hotz galantakin hemetik aurrea. Tremendako izotza ta sudurretik dindilixuak.
-Ta hori izaten zan umien lana, ittaurrian...?
-Bai, bai, ittaurrian ittia izaten zan orduan umien lana. Gure bizimodua hola hasi zan.
-Eta orturik eta? Bazekazuen, ortua?
-Orduan? Bai, orduan ortua ta sorua, danak.
-Ta ze itten zan?
-Ortuan? Ba ointxe itten dana, porruak eta azaak eta, tomatiak eta...
-Oin gariik ez da eraitten.
-Oin gariik ez da /ezta/ eraitten. Garixa iñok... Oñatin, apostia eingo ñukek, ez dauela /eztauela/ gazte askok garixa zelakua dan be. Jakin be ez, segurutik. Noiz eraitten zan ta...
-Araban ikusitta.
-Araban ikusitta, "lo único", fan dana. Hemen lehen garixa bastante hartzen zan. Hau, Etxehaundi, [...] dauena? Hori ta Lazarraga, horreik zien hemengo Torreauzoko zerik fuertienak, baserririk fuertienak. Hor gari asko hartzen zan.
-Errota nun dakotzue hemen?
-E?