Mallabia (Bizkaia)

Eskekoak baserrietan

Eskeko bat zakuarekin baserrira joan zitzaieneko eguna.

Transkripzioa

- Ez da hain [...] baiña esan bir dou ta, zera, [...] izan da, zera etorri jakun baten eskeko bat, ba leiñ eskekuk ibiltxen zin ba, beharrezkuk zakuaz ta zerin ipinitxa, kale erropa osoz ta, umin kontra gixona taxu hortan ez dakit ze ta.
- Harexei begire [...]
- A bai bai, ni ziurtatu ezin da izen, zerutatik, ez, zerutatik ezin da izen ta, [...] zerutatik ordun ta, segidu ein bihar xoat pentsau xoat nora joten daben ta, “Bai handixik nator ba”, esan naijon eta, “zuk biher bada ezagutuko zu nire lehenengo senarra, Juan”,” lagun handidxek ga, siñistuik”, da “zelan dabil ba?”, “han danak dabiz igul antzin”, eske ez dot gure barre etxi ze kristo ta, Ortuzarrenekuk emongo dosta. Bueno “zeoze eingo zaizkizu”, ta “bai ipini agudo”, ze nahixun ta, bankoa etorri nitzan ta etorri herritarrak ipini tzo diru apur bat ta maletie, Koldok. [...] ta “gaur Juanen iztarrak euki dodaz”, ezin da izen ta, “nundik?”, “gixon bat pasa da leiñ ta haretxek esan jazt”, “neuk be jakin nahi neukez, ze ixen den, ta norutz hartu dau?”, “ba hor ziher jun da, zaldi politt bat zeuken ta”, [...] igo gaiñea, junda, besti honek bilurre, [...] asko pasako dalakun ta, balienti honek geldi hor jarritte, bigarrenak berbarik be ezin ein ta, topa dozuena ezetz ikasi be ein, ta, bide eskasa ixan da hori ta beste bat gorutz, kruzero baten Baltikorutz, ibili ei zan begire ta, ezin izen eben aurrera jutie, esan ei zen, “adiskidie ikusi ahal dozu maletadun gixon bat”, ta “bai, haren bile bazabiz hankak azkar eragin zinekez” esan ei zetzen, “bizkor ibili zinekez”, ta, emon dotso zaldixori ta “eukiko dozu oixaktena” ta “bai”, joan da gizon hori bille, ba zerorren bille, maletadunen bille, ta atera maletioi, laguntza barik igon al zaittez beste bidetik, hanka! Ta etorri zan ta ez zeban topau iñor, ta dios hamen martxie, andria ixan zan [...] jaja lagata hortxe [...] etor da etxera ta andri […] memeli zan baiña“sar zaitxez zuk ze nahizun hara guk baiño nezezidade gehixau daukela Juanek da hareri emoteko ta berari emon dotset”. Ta ondo pasa ei zeban [...] zoridxonak emon /bitsezuz/ bihar dotsezuz gixonai zuk [...]
- Horixe ba.
- Eh bai, e amaittu dozu hori?