Lesaka (Nafarroa)

Inauteak 4

Inauteak 4 Zakuzarrek herriari buelta ematen diote dantzatzen (ahal duten bezala, zakuekin zaila baita) eta, noizbehinka, gelditzen dira eta jota dantzatzen dute. Gero, bat lurrera botatzen da eta besteak bere gainera. Mairu-trajearen anekdota bat kontatzen du: duela berrogehi bat urte, zintaz betetako mozorro-jantziarekin agertu zen pertsona bat, eta ez zekiten nor zen; gero jakin zuten, Donostian bizi zen lagun bat zela. Ordutik hona, mairu-trajea zeharo zabaldu da Lesakan eta tradiziozkoa bihurtu da. Haiek ez ziren eskean ibiltzen, Goitarrak, Fraindarrak eta Nabaztarrak besterik ez ziren ibiltzen baserriz baserri. Goitarren eta Fraindarren jantzia nolakoa zen azaltzen du.