Lesaka (Nafarroa)

Gabon-eguna. Olentzero 4

Gabon-eguna. Olentzero 4 Lesaka Olentzero pertsonaiaren sorlekua dela erraten duten zenbait aipamen irakurtzen ditu. Lehen arratsaldeko hiruretan ateratzen ziren Olentzerorekin eskean; azkar ibiltzen ziren, ahalik eta diru gehien ateratzeko. Lesakakoak omen diren hiru kantak abesten ditu: “Olentzero begi gorri non harrapatu duk arrai hori...”, “o o o bihar Olentzero, i i i etzi eguberri...” eta “hauxe da gaba zoragarria, Jesus jaio da Belenen...”. Beste bi kanta abesten ditu: “Olentzero buru handia entendimentuz jantzia...”, “Olentzero joan zaigu mendira lanera...”. Kanten bertsio ezberdinei buruz mintzatzen da.