Lesaka (Nafarroa)

Arotzaren lana erakusten du 1

Arotzaren lana erakusten du 1 Sua prestatzen du; ura botatzen dio sua kontzentratzeko. Harri ikatza erabiltzen du sua egiteko. Burni barra sutik atera eta txingudian (ingudean) mailuaz jotzen du. Arotzek lana agudo egin behar dute, pieza hoztu aurretik. Txinpartekin kontuz ibili behar ziren arotzak; esate baterako, galdan burniak itsasten ari zirenean, kriston txinpartak ateratzen ziren. Nahiz eta eskuak txinpartekin erre, ezin zuten lana utzi. Arotzak “flakoak eta jeinu bizi bizikoak” ohi ziren.