Lesaka (Nafarroa)

Lamiak

Lamiak Lamia erdi animalia eta erdi pertsona omen da (gaztelaniaz sirena erraten diote). Amonak kontatzen zien, hemengo lamiek zaldien hankak zituztela eta ile hori luzea orrazten aritzen zirela beti. Ezin ziren jendearekin eralazionatu. Lamizuloa bazen: Mastegin zegoen zuloa, mendia zeharkatzen omen zuen eta Berrotarango baserriraino, sukalderaino, ailegatzen omen zen. Lamiren bat hara joaten omen zen eta behin, bertako emakumeak zartagian zuen olioa aurpegira bota zion. Jendea molestatu zuela jakin ez zezaten, olioarena “neronek nere buruari” egin ziola erraten zuen beste lamien aurrean. Lamiek sinetsi eta ez zioten kastigatu.