Lesaka (Nafarroa)

Erremedioak eta sinesmenak. Sugeen ausikientzat eta kalitxentzat

Erremedioak eta sinesmenak. Sugeen ausikientzat eta kalitxentzat Sugeen ausikientzat errezo bat izaten zen; andreek egiten zuten (Lesakan bi emakumek egiten zuten). Kalitxentzat errezoa, berriz, gizonek egiten zuten: aitagurea aldrebez errazatzen omen zuten; txapela kendu eta gurutzea ere egiten zuten. Azienden kalitxak kentzeko, apo bat bote batean sartzen zuten. Kopetan minbizia zuen gizon bati apoa paratu zioten gainean eta sendatu omen zen. Kalitxak eta granoak sendatzeko, San Juango iturrian garbitu, ermitan limosna eman edota bertan hartutako bederatzi hostorekin gurutzea egin behar zen.