Lesaka (Nafarroa)

Inauteriak

Inauteriak Baserrietan arrautzak biltzen zituzten inauterietan. Debekatu zituzten inauteriak. Guardia Zibilari baimena eskatu zioten plazan akordeoia jotzeko, baina ez zien eman, “ezta 100 dozena arrautza emanda ere”; ostatuan ibiltzeko bakarrik zuten baimena. Puska biltzera joaten zirela nola janzten ziren: blusa, lastozko kapela, abarkak eta txapinak. Arrautzak, xingarra eta lukainka ematen zizkieten baserrietan. Gerra aurretik baziren zaku-zaharrak , gero galarazi zituzten eta Franco hiltzean hasi ziren berriz.