Lesaka (Nafarroa)

Tabakoa errazionamenduan

Tabakoa errazionamenduan Errazionamendu garaian tabako eskasia egoten zen. Joxeren anaiak bere partea hartu eta saldu egiten omen zuen. Aitak aldiz kontsumorako tabakoa kosetxatzen zuen arto soro handi baten erdiko aldean. Tabako mota bi egoten ziren. Bata sasi motzekoa pikantea eta gogorra. Bigarren mota altuagoa eta motelagoa omen zen. Atautxik berriz arto zuritze garaian, zigarroa ahotik kendu gabe izaten zuen. Zigarroak tripadunak egiten zituen, erdia erretzen zuenean boneta barruan gordetzen zuen eta gero berriz ere bildu egiten zituen. Txarra izango omen da baina bete atautxi 90 urtetan hil zen.