Lesaka (Nafarroa)

Sagardoa egiten zuten 2

Sagardoa egiten zuten 2 Sagar geza erabiltzen zuten sagardoa egiteko; hainbat klase izaten ziren: besteak beste, geza gorria, txori sagarra, frantsesa eta sanmartina. Bi hilabete pasatzen zituzten sagarrak 60 kiloko zakutan biltzen eta idiekin garraiatzen; egunero kamioia kargatzen zuten, sagarrak Gipuzkoara eramateko. Lesakako feritan kontuak egiten zituzten. Hiru zakukin karga bat egiten zen (180 kilo). Eskukin biltzen zituzten sagarrak karga xarira eta hortikan zakura. Emakumeak biltzen aritzen ohi ziren eta gizonak kargatzen. Sagardoa egiteko prozesua azaltzen du: xehatzeko makina eta prentsa eskuz eragiten ziren. Baziren 2000 eta 4000 litroko kupelak; gaur egun barrikak erabiltzen dira.

Deskarga:

Bideo hau erabili nahi baduzu, jarri gurekin harremanetan eta kalitate onean bidaliko dizugu. Ez ahaztu mezuan LES-008-041 kodeko bideoa nahi duzula aipatzea: ahotsak@ahotsak.eus

Tamaina:
Sagar geza erabiltzen zuten sagardoa egiteko; hainbat klase izaten ziren: besteak beste, geza gorria, txori sagarra, frantsesa eta sanmartina. Bi hilabete pasatzen zituzten sagarrak 60 kiloko zakutan biltzen eta idiekin garraiatzen; egunero kamioia kargatzen zuten, sagarrak Gipuzkoara eramateko. Lesakako feritan kontuak egiten zituzten. Hiru zakukin karga bat egiten zen (180 kilo). Eskukin biltzen zituzten sagarrak karga xarira eta hortikan zakura. Emakumeak biltzen aritzen ohi ziren eta gizonak kargatzen. Sagardoa egiteko prozesua azaltzen du: xehatzeko makina eta prentsa eskuz eragiten ziren. Baziren 2000 eta 4000 litroko kupelak; gaur egun barrikak erabiltzen dira.
« Aurrekoa Hurrengoa »

Transkripzioa

Pasarte hau transkribatu gabe dago oraindik. Lagundu nahi al duzu?

Goian daukazu pasarte hau entzuteko aukera. Lagundu hura transkribatzen!

Euskal Herriko Ahotsak proiektua babestu nahi?

Ahotsak diruz lagundu nahi baduzu, egin zure dohaintza txikia. Mila esker!

Gipuzkoako aldundia Kutxa Eusko Jaularitza Bizkaiko aldundia