Leintz Gatzaga (Gipuzkoa)

Gatza nola garraiatzen zuten

Idiekin garraiatzen zituzten gatz-kaxak. Bideak nolakoak ziren; karreteroak ezin. Azkenean kamioietan garraiatzen zuten.

- Ta gero, ba, gu oin azken aldera ibili gitzen idixekin. Bai. Hor [Begiñarrokua] beste basarrittar bat, ta gurie ibili zien idixekin karriuan. Ta, gero, hau kamiñuau-ta enbreau-ta in auenien idixak ez zien [bale izeten]. Hor aldatz eta [repetxotxo], ta idixak jausi eitten zin “drast!”, labandu ta lurrera. Tiratu zela ein biher auen, labandu breaz. Ta, orduen, gero, karreteruok, ba, negau zien. Gurien aitta be, ba, ezin leikiela kamiñuen. Ta, gero, zuek ezautu be ingo zeuen igual, baiña… ez, zuen denporarako itxitta egon [be]… Atxabaltako [Alkur] kamioiaz.
- [Alkur] Atxabaltakua, bai. [Alkur] ibiltten zan. Kamioia euken horrek bixen artian, horrek eta beste batek. Ta [Alkur] ibiltten zan kamioiaz ya azkenaldera. Kargetan gutsen kamioia ta Gatzagako almazenea, estaziñoko almazenea jasoten euen. Bai. Ta gero han eitten zanien, ba, bagoia… bagokada bat eitten zanien, eskaketan geun bagoia, ta guk obreruok, esaten oskun enkargauak, ba: “Bagoia jatok eta kargau ein bihar dozue”. Alamazenetik kargetan geben eta fuera. Bai.