Legutio (Araba)

Inguruko erromerietara; Urrunagatik etxeranzkoan gertatutakoa

Inguruko jaietara joaten ziren, abarketa zuriak jantzita: Urrunagara, Urbinara, Gopegira, San Pedrora... Lehen, herriko jaietan soinujolea egoten zen eta denak dantzara joaten ziren. Bideak zuloz beteta egoten ei ziren, gurdiak ibiltzen zirelako. Behin ilundu eta gero Urrunagatik zetozela bidean pasatako komeriak.

- Eta jaixetan-ta, Urrunagara joaten zineten?
- Bai! "No faltaba más! con alpargatas blancas y, hola, chulas"!... jueten gintzen. Ta lelengo erromeridxak ixeten zien holan, herridxetan, kordeonista bat. Ta "a todos a bailar al acordeón"! Ta akordeten naz, igual atzenengo urtie izengo zan, igual, gerra aurrian... [ixiten geran] gu, ni ta beste neska bat, bata zer baten, " en un caserío, y la otra en el otro caserío, diez minutos o más de camino había, pero bueno, ¡siempre juntas!... ¡juntas!" beti, beti!
- Hemengoa...?
- Bai, bai, bai. Ta joaten gintzen, ba, Urrunagara-ta fiestetara. Urbiñara be bai igual! Bai! Ta Nafarratera ta Gopegire ta San Pedrora ta holako fiestak eukiten gebazen.
- Eta Lukura?
- Ez, Lukure ez! Ta gero, zereti, Urrunagati, fiestan, eta etorri gintzezen, ba, hamaiketan edo, hamarretan edo, nik ez dakit ze ordu izengo zan! Ta Sarraua izetan zan hor, hor llanue dau oin dana, ure dau oin, baia len egoan arbolau bet eguan, "Sarraua" esaten jakon, ta arbolea asko. Ta burdidxak ibilten ziren ididxekin ta holan, ta bidie ba txarto! leku batzuetan pozuek eta beste batzuetan ondo, ta holan! Ta gu, bueno, ba, etzerantza, gaure apargeta zuridxokin, garbi-garbi. Eta sartzen gintzen pozuetan, "ay Dios"! apergetia bertan itxi! ezin topau! bueno! komedidxak! Ta holantxe. Gero kontetan holako gauzak eta!

Egilea(k): Ignacio Carrera , Imanol García