Legutio (Araba)

Auzoa hustu; jendea Gasteizera bizitzera

Ingurua asko aldatu dela dio. Gaur egun ia pertsona bakoitzak bere kotxea du. Jende gehienak auzotik alde egin duela kontatzen du, lanera edo eskolara Gasteizera joaten direlako. Hiriburuan bizi eta asteburuetan bakarrik etortzen omen dira.

Transkripzioa

- Ointxe kanbidxau da hor asko! Uuu! Danok bere departamentuek edo, biziteko ta. […] Danok automobillek be; automobillek etxien hiru edo lau, segun jentie, bakotzak bat. Bitoridxen ta herridxen ta halan ya bakotzak bere traktorie o bere kotxie edo… medioa daukie transporteko.
- Eta hor, bai, hor departamentu edo etxe asko ein due.
- Bai. Hemen "antes" hasi zien halan "eso", baia ointxe martxau die jentiok. Gaur umiok-eta eskolara-ta halan juateko, Bitoridxera "o" doanara juaten da hemeti be, umie doanara juateko, zazpidxen goixien jai(ki)tu bihar da juateko, zortzirak hor juateko hara. Ta horregaitio hemen etxe handi bat ein die, ta bost edo... bost edo xei beziño, ointxe ez dauz iñor be. Ya hamen domekan edo zapatuen etorten die bueltaren bat edo halan egoteko, ta, ostantzien, martxetan du umiokiz. Eskolara juan bihar ta berak be... beurok be modue daukie ta biharrie Bitoridxen daukie, hamen ez daukie. Ta danak, martxau die danak.

Egilea(k): Aintzane Agirrebeña (Badihardugu Euskara Elkartea) , Ignacio Carrera , Imanol García