Igantzi (Nafarroa)

Kontratua eta agiriak

Kontratua eta agiriak Nagusiak ordaintzen omen zuen bidaia, baina kontratua irauten zuen denbora guztia bete behar zenuen. Artzain joandakoek ezin zuten beste lanik egin, ez baitzuten baimen-agiririk. Batzuek ezkondu ziren agiriak lortzeko eta herritako beste lanetan aritzeko (besteak beste, lorategi eta esnetegietan). Artzain joaten zirenen kontratua hiru urte eta erdirako zen eta, amaitzean, etxera itzuli ala beste hiru urtez luzatzeko aukera zuten. Bera etxera itzuli zen eta Lesakako fabrikan hasi zen lanean.