Igantzi (Nafarroa)

Artzain lana

Artzain lana Ardiak goizean ateratzen ziren eta gero ura eman behar zitzaien. Roulotte batean bizi zen: mahaia, hozkailua eta argia (gas-botila handi batekin) bazituen. Hamabostero-edo, nagusiak tokiz aldatzen zion roulottea. Nagusiak kamioia uzten zion ardientzako ura ekartzeko. Sukaldeak ere gas-botila horretatik hartzen zuen energia. Bi zakur zituen; anitz laguntzen zuten ardiak biltzen-eta. Euskaraz egiten zien. Beti bakarrik zegoen, nagusia astean bitan joaten zen ogia eramatera. Ardiak umatzen zirela, nagusia laguntzera joaten zitzaion.