Igantzi (Nafarroa)

Mendiko lana 2

Mendiko lana 2 Igande arratsaldea bakarrik izaten zuten libre eta arropa garbitzeko aprobetxatzen zuten. Argitzen zuenean jaikitzen ziren, bostak aldera askotan, kafea eta ogi koxkor bat hartuta joaten ziren lanera. Gero gosaria hartzen zuten: arrautza fijituak eta xingarra. Gero baba edo ilarra eguerdian; azpil beretik jaten zuten bakoitzak bere goilararekin. Igandetan txabolan bazkaltzen zuten. Igande arratsaldetan, siesta egin, kartetan aritu eta arropa garbitzen zuten. Batzuetan, inguruko baserritarrei (zaharrak edota seme-alabarik gabe) laguntzen zieten belarrak egiten eta ondoren afaria ematen zieten. Udan bakarrik egiten zuten siesta, baina 15 edo 16 ordu egiten zuten lan.