Igantzi (Nafarroa)

Gaztain biltzea. Esnea eta opila

Gaztain biltzea. Esnea eta opila Irailan edo urrian gaztaina biltzera joaten ziren. Aita goiti joaten zen eta haga luze batekin gaztainak botatzen zituen. Besteek mako batzuekin sare hangi batera biltzen zituzten eta handik eskortara; iratzeekin eztaltzen zuten azkenik. Gero, behar zenean, gurdiarekin joaten ziren eta morkotsak kargatzen zituzten. Danbolinean erreta edo egosita jaten zituzten. Askotan gaztainak xehetu eta esne eta opilarekin nahasten zituzten. Opil artean urdaia edo gazta sartzen zuten. Baserrian behi-gazta egiten zuten.