Igantzi (Nafarroa)

Lan-istripuak mendian

Lan-istripuak mendian Mendian urtero istripuren bat izaten zen; batzuetan hiltzen ziren. Bera lanean zela, bat hil zen: malda handia zen, izugarri toki txarra, barrankoa zen (sakana); arbolak harkaitzen gainean zeuden eta ataka batera bota behar zituzten arbolak. Atakatik arbolak zeuden tokira lanera igotzen ari zela, goitik botatako arbolak eman omen zion. Iratiko etxearen ondoan beste istripu bat izan zen: arbolak zuritzen ari ziren eta lauzpabost enbor gainean erori zitzaizkion; Orbaizetara mandoekin eraman omen zuten eta sendatu zen.