Igantzi (Nafarroa)

Materiala. Muskilak, pufak

Materiala. Muskilak, pufak Materiala (saski-gaia) botatzen duzu eta horrek ateratzen du pufa beheiti goiti (lehenbiziko urteko muskilari erraten zaio pufa); bost edo hamar pufa ateratzen dira, baina, denak ez dira salbatzen. Lehenbiziko urtean metro eta erdi hazten dira muskilak (pufak). Gero, hurrengo urtean, muskil horren puntatik adarrak ateratzen dira; adarretatik, behetikoek bakarrik balio dute (goitikoak samurrak baitira). Lehenago gaztain anitz zegoen, mazel handiak botatzen ziren eta denentzako material hagitz ona izaten zen. Orain, gaztainak botatzen ez direnez, gaitza izaten dute eta ez dago materialik.