Igantzi (Nafarroa)

Ameriketan izandako osaba

Ameriketan izandako osaba Bere aitaren anaia bat Ameriketara joan zen artzain; handik ekarritako dirua Irungo banketxe batean sartu zuen eta sei hilabetetikan joaten zen diruaren interesak kobratzera. Egun horretan, Irungo denda batean soineko bat egiteko oihala erosten zion beti Inaxiri. Osaba soldadutza egin gabe joan zen Ameriketara eta itzultzerakoan “kuota” pagatu zuen (2000 pezeta) hainbat abantaila izateko: sei hilabeteko zerbitzua besterik ez zuen egin behar, Irungo koartelera joan behar zuen egunero, baina ez zuen bertan lo egin behar.