Igantzi (Nafarroa)

Sorginak 1

Sorginak 1 Igantzin sorginak baziren; atso zahar batzuk ziren. Madalen izenekoak amari aza eta ilarrak ekarri zizkion eta, jan ondoren, ama gaizkitu zen: “sorginak eman zizkidan” erraten zuen. Madalenek pikuak eskaintzen bazizkien, ez hartzeko erraten zien amak eta behatzekin gurutzea egiteko. Zakurren edo katuen forman ateratzen omen zela erraten zuten; bere anaia lanera joaten zenean izutzen zen eta Madalen txakur forman ateratzen zitzaiola pentsatzen zuenez, jotzen saiatzen zen, baina ez zuen asmatzen. Madalen gauez aritzen zen arropa garbitzen eta mutil koadrila batek jo zuen. Madalenen eskaileretatik erori zela erraten zuen.