Getaria (Gipuzkoa)

Euskara aldatu egiten da kaletik baserrietara

Euskara aldatu egiten da kaletik baserrietara Inguruko herrietan (Zarautz, Zumaia, Getaria..) bakoitzean hizketa diferentea egiten da. Getarian ere aldea dago kaletik baserrietara.

Transkripzioa

- Eta, e, euskera aldetik eta, zuk, e, igartzen dezu Zumaiko euskera, Askizukua… diferentiak al dia? Getaikua, hemengua, Zumaikua?
- Zaautzkua’re!
- Zaauzkua?
- Oriyokua’re bai. Ta Motriko […], Itziar ezkeo berriz’e difeentia. Ta Deba ta hor behera ezkeo, gehio.
- Eta Getaikua? Askizukua ta kalekua difeentiak al dia?
- Askizukua ta hor, e, frontoietikan o gora, ya hamengua bezela itten due. Hortik beherakuak…
- A bai, e? Erregieta kalian hemengua.
- Bai. Erreitta kalia beheia da, baiño hor gora, zeara, Indaux ta…
- Bai.
- … hortik honeo, gora, oan behekuk’e gora etortzen dia, ta… Baiño hor leheno, hor zeatzen zan, aklaatzen zan gehiena: ttak!, goikua dek o behekua dek.
- Horko baserri batzuk.
- Zean, kalian, kalian bertan. Baiño kalen, uain itxe asko dao hemen goien, baiño leheno gutxi zan, ordio. Baiño ezaun, e! Bai. Getaia’re “itsasora”, ta. Zumaia’re beste hizketa bat, eta zaauztarrez “sasitan”, ta oriyotarrak berriz, beste… difeentia, difeentia! Bai, bai. Herritik herrira difeentia…