Getaria (Gipuzkoa)

Sareak tintatu egiten ziren konserbatzeko

Sareak tintatu egiten ziren konserbatzeko Sare-konponketa lanak gutxitzen ari direla komentatzen dute. Gazteek ez dute lan hori egin nahi. Bartzelonan sareak josteko makina bat atera omen dute. Sareak lehen Bartzelonatik ekartzen ziren. Sareak tindatu egiten ziren lehenago konserbatzeko. Tintalekua non zegoen. Tinta koskortsua irakin tina handietan eta bertan sartzen zituzten sareak. Sareak astunak izaten ziren eta gizonezkoen laguntza behar izaten zuten tindatzeko garaian.

Transkripzioa

- S: Oain, hori’re gutxitzen ai da. Gaztiak ez due nahi sareik konpondu eta lehenguan batek esan zian, “Ez dakit ze ikusi behar deun!”. Zaharrak erretiratzen ai dia eta gazteik ez dator. Ze in behar da?
- E: Gaxtiak’e… Lan astuna da hori, ta!
- S: Eta esan zuela, esan zian batek. Barzelonan ai zila ateatzen makina bat “para tejer”.
- Josteko.
- S: […] Barzelonatik etortzen dia en jeneral sariak eta gauzak. A! Auan ikusi in behar “si resulta o no”. Baiña hor eskua beti behar da emakumiana. Armatzeko ta daneako, hor eskua beti behar da, gaiñian.
- Lehen sariak nundik ekartzen zian?
- S: Barzelonatik en jeneral.
- Lehen’e bai, e?
- S: En jeneral Barzelonatik.
- Oain dala berrogeita hamar urte’re bai, e?
- S: Bai, bai, bai. Barzelonatik etortzen zian biajantiak beak, itxiak hartuta eukitzen zituen, e! […] hobeto esateko. Beti Barzelonatik. Beste non o nondik ekarriko zian, oan ni… Aspaldi, esan dizut, aspaldiko urtetako kontuik ez dakit, ez dakit. Baiño jeneralmente Barzelona erabiltzen zan. Bai.
- Eta… esan dezu, tintatu’re iten ziala, ez?
- S: Hori leheno, algodoiakin bai. Baiño uan ez.
- S: Tintalekua hor nola dao oan Myflower? Horren behian zan tintalekua. Estreña zan, beno, mataderua godxan.
- E: Bai.
- S: Te geo behian tintalekua.
- E: Bai.
- S: Hor tunel bat bado, ba, hor behian? Zean, txiringituan pare hortan? Hor, hortxe zan tintalekua. Hor tintatzen zian sariak. Konserbatzeko, konserbatzeko.
- S: Lehortu. Algodoia konserbatzeagatik izaten zan. Ta geo atea zian habek, nylona, ta… puf!
- Eta tintatu nola iten zan?
- E: Koskorra.
- S: Koskorra bezela. Hua irakin in behar izaten zan. Irakin in behar izaten zan koskor hua, deseindu.
- Tiña, tiña haundi batian […], edo?
- S: Bai, tiña, ontzi, zea […], deposituak.
- Deposituak.
- S: Deposito haundidxak zaben hor. Ta hua in behar izaten zan disolbitu, dana likido jarri ta han sartu. Alkitrana’re eman izan diyou, alkitrana’re. Puf! Ta geo gabian, haua eman ta, umiakin komerita plaza. Komeridxak izaten zian orduan, komeriantiak.
- E: Ordun bai!
- S: Eta gu etorri zai orduan ume danak banko txikidxakin plazan, komeridxa ikusteko zai.
- E: Ume ta andre!
- S: Honbre! Gustora gu’re! Geo, uan zea dakau, telebista, baiña orduan gustoa asko eoten giñan komeriantia ikusten.
- Eta tintatzia emakumian lana izaten zan, o?
- S: Gizasemiana, hobeto gizasemiana, baiño gizonik ez bagendun, ahal zan bezela, norbeak moldatu bihar.
- Astuna izango dalako, ez?
- S: E?
- S: Astuna. Oso astuna.
- E: Bai.
- S: Oso astuna, oso, oso.
- S: Beti izaten zan baten bat laguntzeko, e! Gizasemen bat o beste beti izaten zan. Geo karroa ate hua, busti-busti inda, ta geo handik zabaldu. Ta geo lehortu.
- Kaian?
- E: Lehengo sariak gaiñea astunak oainguan aldian.
- S: Bai, algodoia… Jesus!
- E: Jesus!
- S: Konparatu. Astuna? Hoixe zan, ba, astuna!
- E: Hoi ba! Lehenguak ziharo astunak.
- S: Bai, oso astunak’e.
- Eta tintatzia ze izaten zan, astian behin edo hillian behin, o…?
- S: Hoixe ez dizut /etxut/… Ez naix gogoratzen! Hillian behin ez. Hillian behin ez, baiño… Bastante zean bai. Hillian behin, o bi hillabete izango zan. Ez dizut /etxut/, hori ez dizut /etxut/ kalkulatuko. Hortako bestiak gehidxo zeatzen zian ta. Baiña oso-oso astuna lana.