Getaria (Gipuzkoa)

Sabinaren senarra 'Bou Navarra'ko naufragoa zen

Sabinaren senarra 'Bou Navarra'ko naufragoa zen <p>Sabinaren senarra arrantzalea zen: Periko De la Hoz Kintana, <em>Bou Navarra</em>ko naufragoa. Gerra garaian, itsasontziak bataila izan zuen, eta 50 lagunetik 17 atera ziren bizirik, euren artean bere senarra. 20 hilabete kartzelan egin ostean, Calder&oacute;n komandanteak libratu zituen heriotza-zigorretik.</p>

Tamaina:

Sabinaren senarra arrantzalea zen: Periko De la Hoz Kintana, Bou Navarrako naufragoa. Gerra garaian, itsasontziak bataila izan zuen, eta 50 lagunetik 17 atera ziren bizirik, euren artean bere senarra. 20 hilabete kartzelan egin ostean, Calderón komandanteak libratu zituen heriotza-zigorretik.

- Eta familiya, biyok zeneukaen getaiarra familiya?
- S: Bai, nik gizona nun, zea, arrantzalia, baiño Zarautzan jaidxua zan. Eta “Bou Nabarra”ko naufragua zan. “Bou Nabarra” aitu al dezu behiñ’e?
- Ez.
- S: Ez? Gerra denboran “Bou Nabarra” ez? Libruak’e badabe ateata…
- Bai, e?
- S: … gure gizonan izenian, Perico Quintana. […] zan, baiño Quintana. Ta librua daka ateata “Bou Nabarra”kua. Canariasen enfrentatu zian, Canarias, bafore haundidxak…
- A, bai.
- S: … enfrentatu zian. Ta hamazazpi geatu zian “supervivientes” berrogeta hamarretik. “Ya está bien, eh?” Eta Calderon, “comandante Calderón”ek salbatu zitun “de pena de muerte”, “a la calle” atea zituen. Franco denboran hogei hillabete kartzelan inda nere gizonak. “El Bou Nabarra”, bai.
- Ba, hori, hori interesantia da.
- S: Hori jakin […], librua ekarriko nizun. Baiña ez nakan hemen, alaban itxian nakan.