Getaria (Gipuzkoa)

Artazuriketa-lanak

Artazuriketa-lanak <p>Garia eta artoa asko egiten zen lehenago. Artoa zuritzeko gaineko zorroa kendu eta garbitu egiten zen. Garbitutakoen otarra bete eta lepaka ganbarara igo. Arta-zuritzea normalean gauean egiten zen eta arrosarioa ere errezatzen zuten. Artoari kendutako zorroak ganaduari ematen zitzaizkion.</p>

- Ordun, garai hartan, gariya’re asko itten zan. Ta artua ta babarruna’re bai.
- Gehien zer iten zan hemen?
- Gehien? Artua, o gariya, o?
- Artua gehio ingo zan, baiña… Ehun anea esaten diyou guk, ez dakit kiluak zenbat… Aneak izaten dittuk berrogeita bost kilo bakoitza.
- Berrogeita bost. Eta ehun, e?
- Bai. Ehundik gora, bai inguru hortan beti ibiltzen giñan.
- Hori gariya.
- Gariya. Ta artua [ez dakit]. Ta geo basarri honek duan nekia, dana lepaka, goiko ganbara. Eskailletan bigarren, biarren pisoa jun behar. Hemen […], geo hurrungua pisu bat ta hurrungukua, gora. Dana. Lepaka.
- Gariya’re bai, e?
- Gariya’re bai ta artua’re bai. Artua zuittu ta otarra haundiya bete ta hartu bizkarrian ta, tapa-tapa-tapa. Illuntzian etorri ta, leher inda ta, “Dios! Jasoko […], jaso beharko dixkiu hauek’e!”. Segi! […] sasoia banuan, dedio! Laneako sasoi hua! Baiña alperrik da, ez dao uain sasoi hua.
- Eta esan dezu, artoa zuritu ta… Nola izaten zan? Arto-zuriketa ta izaten zan, ez?
- Geuk!
- Ze izaten zan hori?
- Hori… zeak eoten da hori, torruan barruan eoten da artuan burua…
- Bai.
- … aliakiñ. Ta haura, gaiñeko zorrua kendu eta dana garbitu ta zestura bota. Ta zestua betetzen zanian, bizkarrian hartu ta gora.
- Eta hori egunero iten zan?
- Artua zeon arte bai! Egunero bai, gehienez, milagrua gabe uztia. Ta familiya juntatu ta… Familiya azkenian, zean geundela, danak juntatzen zanian, errosaiua zeatu.
- Hori gabian izaten zan?
- Gabian bai, gabian.