Getaria (Gipuzkoa)

Atunetara joan eta orka harrapatu

Atunetara joan eta orka harrapatu Atunetan zebiltzala, orka bat harrapatu zuteneko kontakizuna. Esparroiak ezagutzen zituzten, baina orkak ez. Esparroiak azaldutakoan, seinale izaten zen atunik ez zegoela, atunek haiengandik ihes egiten zuten eta. Atunari kolpe egin zioten eta orka azpian. Burdinazko arpoi bat sartu zioten, baina izugarrizko indarra egiten zuen eta itsasontzia ere mugitu egiten zuen. Barkura igotzea zaila izango zela eta, zegoen lekuan zatitzen hasi ziren. Marru egin zuenean, arpoia ahotik sartu zioten. Izurdearen antzeko haragia omen du jateko.