Gernika-Lumo (Bizkaia)

Baserritarrek presoei jatekoa eramaten zieten

Baserritarrek presoei jatekoa eramaten zieten Nazionalak Gernikan sartu zirenean, tankeak-eta Tilosetan izan zituzten. Presoak agustindarretan egon ziren, institutua dagoen lekuan, eta baserritarrek jatekoa eramaten zien. Baserritarrek heladeriara eramaten zuten esnea. Etxe askotan argoia egoten zen, astoa lotzeko uztaia. Umeak argoiekin jolasten aritzen ziren.

Transkripzioa

- Gero beste bat honek Nazionalak sartu zienien, euki biezan honek tankiek eta kamioiek-eta Tilosetan. Pasiolekuen, hemendik eskoako alderditik haratz joanda. Ta […] behien goixen euki eben: txontxorra kamiñoan ta behien hegalak, beherantz sartunde, pisuaz hara jeusitte beherantz. Ta denpora askoan eon zan konpondu barik, gero be. Ze han ni akordeten naz presoak zelan eon zien Agustiñoatan. Ze umetan bakizu ba, dana ibiltten zara-ta. Ta harek presoak ointsu arte eon zan, ointxe dala, zemat esango dotsut, ba? Bost-sei urte hil zen bat, katalana. Guk, katalana deitzen geuntsen danok. Iñok be, ez eban jankin zelan dekon izenik be: “El catalán”. Ta harek esaten eban: “a mí que no me hablen mal de los vascos; sobre todo de las aldeanas, porque nos traían talo y leche, estando yo preso. Yo les debo mucho”. Edozer eingo ei zeban berak, halako andra batengaittik esaten eban. Eureri ekarri esnie; ze, orduen bakizu, horra erixera ekarten eben andrak, kantiñetan-ta. Ordun, eon zien holako barra batzuk burdinezkoak ta horretan umiek ba bueltaka. Zeiñek buelta gehixa emon, barratan-ta hantxe. Hantxe egoten zien asto guztixek, kantiñekin. Ta etxe askotan eoten zan aroa, argollie, lotzeko astoa hormatan. Leku askotan ta hori, etxietan eon zan. Ta guk umiek bata ta bestera emon: “klin-klon”. Solte egoten zienez holako zer baten, ba buelta emon ta zemat etxekoak […]: “Horrek ze, ez eizue atara zaratarik!” Eta gabaz be, apur bet edanda bazauzen be bardin eitten da. Geur, zarata asko baiña ordun, ixilik eoten zan Gernike. Bakizu zelako zaratie “klin-klon”? Orduen “ya te digo”, ein genduzen…