Gamarte (Nafarroa Beherea)

Baserriko lanak, festak eta auzoen arteko harremanak

Baserriko lanak, festak eta auzoen arteko harremanak <p>Aitzurreak egiten zirenean edota gari moztea, biltzea, eta jotzea, eta baita arto moztea eta zuritzea ere, festa handiak egiten ziren. Auzoen arteko harremana askoz ere indartsuagoak ziren.</p>

Transkripzioa

- Non, non, non, ta gero lehenago bazuxun eta bo, erraiteko moldian, lanian eta're jendiak akitiak eta ixtorio benan bauxun lehenik eta orai martxoan, egiten zitxun mahasti eta mahasti eta aitzurreak. Ordian auzoak elgarretaratzen zitxun, besta egiten zuxun.
- Ba.
- Eta gero bazuxun, berriz eta ogi-epaitiak. Ogiak pikatzen zelarik, ordian ogi-landen ingurian eta paketaka ogien ezartzen, ordian auzoa biltzen gintxun.
- Ba ta gero ogia sartzen zuxun, eta sabaira, gero ogi-joitia egiten zuxun, ordian batusa eta behi ta idiekilan edo zaldi-mandoekilan tiratu ta etxez etxe ibiltzen gintxin ta jende guziak etxez etxe ibiltzen zitxun eta ogi-joiten.
- Pesta pollita zuxun ordian e jendia goxatzen zuxun, gero berriz artoa biltzen zuxun eta gero arto-xuritziak egiten zitxun.
- Ba.
- Ta ordian atsetan arto-xuritzera joaiten gintxun auzo guziak lehenik gau batez etxe batetan, gero beste gau baten beste batetan, ordian han ere ixtorio kundan eta kantuz eta bazuxun, bazuxun auzoekilan ta're beste harreman bat badakixu?
- Ba, hori da.
- Beti, beti, beti auzoen, auzoen zera, [...]