Etxarri Aranatz (Nafarroa)

Etxeak

Etxeak Etxe gehienak errektangularrak zirela dio. 20-25 bat metro luze eta 6-7 metro zabal izaten omen zuten. Orain ez bezala, orduan sukaldea eta sarrera beheko solairuan izaten ziren, eta ez lehenengoan, ganadua ere bai. Hormigoi gutxi izaten zuten, eta zura asko; izan ere, orduan Udalak eman egiten baitzuen zura etxea egiteko. Kontuan hartu behar da jende gutxik zuela lana orduan, 10-12 lagun zeuden hiru zerrategitan, eta, garai hartan, hasi ziren asko Zumarragara eta Legazpira trenez lanera joaten, igeltseroak izaten ziren.