Etxalar (Nafarroa)

Gaitzak sendatzeko sinesmenak

Gaitzak sendatzeko sinesmenak Gaitz fuerteak mezak aterata sendatzen direla esaten zen. Esate baterako, “estropesia” (gorputza puztu edo hazten omen da) sendatzeko meza ateratzen zen eta gerrian “trentzilla” paratu behar zen, hiru korapilo eginda. Horretaz gain, mahai gainean, zapi zuri baten gainean, moskatel botila eta bederatzi bizkotxo ateratzen ziren; bederatzi kopa moskatel edan behar ziren egunero ordu berean. Azkenik, San Estropo egunean dena erre behar zen. Igantziko Elvirarengana joaten ziren gaitza sendatzeko. Medikuen jarrerari buruz aritzen da.