Etxalar (Nafarroa)

Aita ikazkina. Txondorra edo ikaztia 1.

Aita ikazkina. Txondorra edo ikaztia 1. Txondorra egiteko ikazti plaza prestatu behar da leku zelai batean. Erdian xotoi bat sartuko zen eta alde guztietara neurtuko zuten ea erdian zen. Bazter guztian egurra bildu behar da. Xotoi hari koadro txiki bat egingo diote metroko zotoi estuak sartuko dizkiote. Haren onduan sarea patuko dute egur meharrekin Beti zuzen mantendu behar da. Bukaeran egur arrailak egingo dituzte eta tximinia eginen diote. Azpitik egur larriak emanez ibiliko dira. Iratu. Ur eta lurreko masa egingo dute orduan. Egurrezko palak erabiliz masa paratuko dute ikazti osoa estali arte, zulo bat utziz. Su eman behar delarik. Su eder bat alde batean egingo da eta palarekin brasak sartuko dira ikaztian. Pixka bat piztutakoan tapatu egingo dute. Ikatze ez omen da erretzen, egosi berriz.