Etxalar (Nafarroa)

Golde-perla, erresta eta area

Golde-perla, erresta eta area Baserri batzuetan, malda zela-eta, ezin zen golde-makina erabili, horren ordez, golde-perla erabiltzen zuten. Nolakoa zen azaltzen du. Golde-perlak pasa ondoren, erresta pasatzen zuten, lurra xehatzeko. Erresta nolakoa zen eta nola ibiltzen zuten azaltzen du. Batzuetan bera errestaren gainean joaten zen. Ondoren, aria pasatzen zen eta, azkenean, berriz erresta pasatzen zen. Denbora pasa ahala, tresnak hobetzen joan ziren; esate baterako, erresta beharrean, arpa erabiltzen hasi ziren. Mandoei tresnak nola lotzen zitzaizkien azaltzen du.