Eskoriatza (Gipuzkoa)

Aita fabrikan lanean eta ama josten

Elizpea izaten zen euren jolaslekua. Han inguruan jaio zen bera 1922an, ama ere bertakoa zuen eta. Aita Garagartzakoa zen eta fabrikan lan egiten zuen, nagusi bezala, beste sozio batzuekin batera. Ama josten ibiltzen zen dendetarako; alkandora pezeta bat ordaintzen zioten, lepodun alkandora 5 erreal eta galtzontziloak 3 erreal.

Transkripzioa

-Jarten zitzen armailla baten edo lurrien edo plazan elixpeien edo. Elixpeie izeten zan geure jolaslekua, gu onduen bizi giñen, ezta, elixatik eta.
-Hemen, San Pedron?
-Zu hemen jaixo ziñen?
-Bai. Nire ama be hangotxe basarrikua da. Aitta Garagartzakua zan, baiña ama hemengua.
-Ze urtetan jaixo ziñen?
-El año veintidos.
-Eta jaixo ziñenien zure gurasuak ze eitten zauien, aittak eta amak?
-Aittak, oiñ Ezkurran fabrikia, han goixan dauena, lehen zan Uribarren, nire aitta zan Uribarren, eta como jefe berak eitten auen, eta gero ba zien sozio batzuk, eta ama josten [Amorrortugaz], zegatik eze orduen denporan fabrikie ipiñi auenien be lautik hiru fabrikan itxi biha zittuen, eta gero bategaz ba ama lau neskaz, eta apopilluek lau ero bost eukitten zittuen, eta gero hantxe zelabaitt josten, ama josten. Sobre todo Viteri denda hau botata dauena, hara, eta bestie be bai botata. Orduen zeiñek euken? Pagaldaik auken ha dendia. Eta Viteriri makiña bat kantzontzillo eta alkondara entregauta [daukat] nik. Alkondaria con tirilla, pezetia pagetan utsien amai. Eta kuelluaz bost erriel. Eta kaltzontzillue hiru erriel, hiru erriel.
-Orduan zure ama fiña zan.
-Biheko. Biheko. Ez auen beste erremeixoik euki.