Errenteria (Gipuzkoa)

Ez dut nire herria ezagutzen

Ez dut nire herria ezagutzen Gaur egun baino txikiagoa zen Errenteria eta denek ezagutzen zuten elkar. Gerora, asko handitu da herria.

-Tratua, jendian arteko tratua, goxuagua? Denak ezagunak izango ziñeten...
-A, bai. Denak ezagunak. Eta, kalian ikusi ta dena hitz… ez hitz egin, "aio!", o sea, ya baziñakizun nun bizi zen, nola izena zun, ze famili zian... Dena, bai, bai. Bueno, lagunak, herriya're txikiyagua... Aber, uain nola hasi den herriya!
-Ooooooo… Jesus! Errentei famosua! Errentei famosua, “por desgracia”…
-Ez.
-Zu umia zinala, ez zan, politagua?
-Ni bizitu nitzan tokiyan, uain bezela: eliza ta ayunta … Oain denak igual-igual daude.
-A, “hombre”! Leheno basarriyak ta zian tokiyan itxiak ta bua! Jesus! Nik ez dut ezautzen Renteiya, zergatikan eondu naiz ez dakit /eztakit/ hamalau, hamabost urte itxetik atera gabe, gauza ez ta, hanketatikan! Asiske nik nere herriya ez dut /eztut/ ezautzen. Uain, berriz, gutxiyo.

Egilea(k): Aitor Errazkin