Hasieran "pintxe" moduan osabaren gozotegian
Eibarko kultur ondarea
Deskarga:
Bideo hau erabili nahi baduzu, jarri gurekin harremanetan eta kalitate onean bidaliko dizugu. Ez ahaztu mezuan AB-094-003 kodeko bideoa nahi duzula aipatzea: ahotsak@ahotsak.eus
- Proiektua: Egoibarra - Eibartarren Ahotan
- Elkarrizketatzailea(k): Euskadi Irratia
- Data: 1998(e)ko urtarrilaren 01a
- Iraupena: 0:02:55
- Erref: AB-094/003
- Gaia(k): Aisia » Taberna giroa » Kafetegiak eta gozotegiak
Jatorrizko proiektua
Grabazio honen materiala ondorengo proiektuaren baitan jaso eta landu zen. Bertan aurkituko duzu jatorrizko materiala eta informazioa: Eibarko udalaren materiala - Eibartarren Ahotan - Egoibarra
Transkripzioa
- Beraz, Eibarrera. Denda batera, beraz.
- Bai.
- Dendari jarrita.
- Bai.
- Lehenengotan pastela egiten eta, nola izaten zen hori? Lehenengo egunean ez zintuen jarriko pastelgintzan.
- Oliva (emaztea): Hau perolak garbitzen egoten zan.
- Horixe! Ni, zera, pintxe! “Hau egin bihar dok”, eta “bestia egin bihar dok”, eta politto-politto. Holan juaten da! Urtian puruan.
- Eta, beste gauza bat: osabak debekatu al zizun pastelak jaten eta?
- Ez, sekula be ez. Sekula be ez.
- Hor esaten dute arrazoi bat badagoela, horrela, libre uzteko pastelak jaten.
- Bai, higuintzeko? Eta ni sekula higuindu ez!
- Eta nolatan?
- Baiña sekula ez dot abusau.
- Hori izango da orduan, zera, modua?
- Nik pentsau. Bai. Sekula be ez, jan eta jan. Ez, nik ez. Sekula be ez. Pixkat jaten badot, zeozer jaten badot bien; baiña ez askorik, sekula be ez.
- Ze bestela...
- Bai, bai. Betekadiakin... hombre!
- Bueno! Beste gauza bat: pastel egiten-eta ikasteko, dudarik gabe, sukaldea ere ikasi behar da. Sua dominatzen eta...
- Bai, klaro, dana, dana. Labia. Orduan egitten ziran, ez zeguan elektrikorik pioi sasoian, ez zeguan, laban egitten genduan. Laba haundixa eta egurrez... egurra ipini eta gero tamaiñua hartzen jakon, besua holan sartu eta: “Ointxe dagok ondo”, eta sartu orduantxe. Gero elektrikua ipiñi genduan geuk. - O.: Guk elektrikua.
- Bai, bai, bai. Baina hori gerra ostean, eta geroago. Eta, zer labe klase zen hori?
- Basarrikua ikusi dozu sekula?
- Bai, bai, bai.
- Ba, halakua. Haundixagua izatia.
- Eta orduan palarekin sartu eta palarekin atera?
- Bai, bai.
- Baina, ez zen zikina?
- Ez, ez, ez. Ondo garbitzen zan! Lehelengo egitten zan: txinpartak eta hautsak eta danak kentzen jakon, eta gero trapu humedo, zera...
- Busti batekin?
- ... busti batekin, busti-bustixakin barik.
- O.: Bandejetan!
-..., ra! hartu, eta gero bandejetan sartzen zan hori, pastelak. Bandejak, ondo.
- Baina lan ederra ez zen izango hura! Suaren ondoan eta, bero amorratua egingo zuen.
- Bueno, ez hainbestekua, ez. Ez hainbestekua.
- Eta pastela. Zera baino gehiago, tarta-eta baino gehiago.
- Tartak be bai eta pastelak. Pastelak gehixago. Baiña tartak be bai! Danetik.
- O.: Txokolatia be bai.
- Eta txokolatea ere bai!
- Bai, ha be bai.
- Garai haietan, gainera, txokolatea estima handian egoten zen!
- Bai, guk asko saltzen genduan. Gero laga egin jakon, baiña!
- Zer?
- Gero ha egittiari laga egin gentsan, baiña!
Egilea(k): Eukene Lamariano , Oier Narbaiza
Euskal Herriko Ahotsak proiektua babestu nahi?
Ahotsak diruz lagundu nahi baduzu, egin zure dohaintza txikia. Mila esker!