Durango (Bizkaia)

Garia, lastoa eta ira

Garia, lastoa eta ira <p>Garia zemendian (azaroan) ereiten zen. Igitaiarekin ebakitzen zuten, 3-4 egoten ziren ebakitzen eta beste bat lotzen; gari-metak egiten zituzten gero. Etxe aurrean zabaltzen zuten garia, orduan ez baitzen autorik pasatzen. Garia zelan jotzen zuten azaltzen du; eskuz egiten zuten guztia. Garia eta lastoa sabaian gordetzen zituzten; hasiera batean gurdia erabili beharrean lepoan garraiatzen zuten belarra. Goldea gerraostean etorri zen; lehenago soroak laiatu egiten ziren. Ira bila Nebera aldera joaten ziren; ira sasoian egunean 10 bat ordu pasatzen zituzten hura ebakitzen. Bita&ntilde;oko basoa trontzekin ebakitzen zuten, eta enborrak idian garraiatzen zituzten kargatzeko tokira. Gaur egun basoa eta soro guztiak alde batera utzita daudela dio.</p>

Tamaina:

Garia zemendian (azaroan) ereiten zen. Igitaiarekin ebakitzen zuten, 3-4 egoten ziren ebakitzen eta beste bat lotzen; gari-metak egiten zituzten gero. Etxe aurrean zabaltzen zuten garia, orduan ez baitzen autorik pasatzen. Garia zelan jotzen zuten azaltzen du; eskuz egiten zuten guztia. Garia eta lastoa sabaian gordetzen zituzten; hasiera batean gurdia erabili beharrean lepoan garraiatzen zuten belarra. Goldea gerraostean etorri zen; lehenago soroak laiatu egiten ziren. Ira bila Nebera aldera joaten ziren; ira sasoian egunean 10 bat ordu pasatzen zituzten hura ebakitzen. Bitañoko basoa trontzekin ebakitzen zuten, eta enborrak idian garraiatzen zituzten kargatzeko tokira. Gaur egun basoa eta soro guztiak alde batera utzita daudela dio.