Gurelesari eman behar esnea

Gurelesari eman behar esnea <p>Gurelesa sortu zenean, baserritarreitarrei esnea banatzen uzten zien, baina Gurelesari parte bat ematera behartuta zeuden. Derrigortu egin zituztela dio.</p>

Transkripzioa

-Geo jarri zuenian Gurelesa, Gurelesa jarri zuenian obligatu ziun basarri bakoitzai, basarritar bakoitzai uzten ziun esnia partitzen, baiño honbeste litro, Gurelesa entregatu bihar giñun.
-Ta hori?
-A, ba obligatu in ziguen, basarritar guziri. Bai.
-Eta zeiñek obligatu?
-Gurelesak, Gurelesak, Gurelesako nausik izango zien, noski. Ta gure aitak esaten zun, zu ez dakit goatzen zean baiño hoik, presa haundiya in zuen Gurelesako onduan, uran presa. Bai in zuen ta: "A 'con que' guk ura botatzia txarra ta hoik aurreneko lana presa in diyek!". Ta batematek esan diyo: "Bai baiño presa hoi marmitak garbitzeko omen da". Toma! "Eran listos". Gu holaxe ibiltzen giñan klaro, han junda ta.
-Ta Gurelesana nola izan zan? Noiz iritsi zan?
-Nik ez dakit, hoi urte asko da e, "obligao, era obligao, obligao, sí, sí, sí, sí".
-Baiña hori, obligaziyo ze, zeiñek?
-Ba zenen gaiñian zan ba, gui jarri ta bildurra sartu ziyon jendiai ta, danak han txintxo asko han juten giñan.
-Gizonezkoa: Zertako eaman bihar zuen hau, Gurelesa esnia? Baiño jarri zuen "por narices".
-"Sí, sí, sí".
-Baiño ze legen bat atea zan o?
-Nik ez dakit bai, legia bezela, lege bezela.
-Gizonezkoa: Bai ba. Honea ekar zazue o bestela ez dezue iñun zabalduko.
-Hoi ba, hoi esan nahi zuen, ez dizugu utziko iñun esnia partitzen, zabaltzen. Ta zuek obligaziyua honea ekarri bihar dezue /biaezue/, bakoitzak. Eta hala ibiltzen giñan.

Egilea(k): Maddi Gallastegi